Receptek tárháza 2.

Gyümölcsös gabonapehely

Receptek tárháza 2.Hozzávalók: 3-4 evőkanál natúr gabonapehely, egy őszibarack, 8-10 szem meggy, egy dl felforralt majd kihűlt víz vagy anyatej

A gabonapelyhet megáztatjuk a vízben vagy az anyatejben. Az őszibarackot megszabadítjuk a héjától, magjától, a meggyeket is kimagozzuk. Összeturmixoljuk a gyümölcsöket, majd a kellően megpuhult gabonapehelyhez adjuk, összekeverjük. Készíthetjük akár almával is.

Sült almás sütőtökpüré

Hozzávalók: egy kicsi sütőtök, egy kicsi alma

Az almát sütőben enyhén megsütjük a sütőtökkel együtt. Nem szabad túl sokáig sütni, éppen addig, hogy puha legyen. A sütőből kivéve a héjától szabadítsuk meg őket, majd turmixoljuk össze.

Baba gesztenyepüré

Hozzávalók: 8 szem szelídgesztenye. egy alma

A gesztenyéket puhára főzzük, majd meghámozzuk. Az almát meghámozzuk, majd a magház kivételével lereszeljük. A puha gesztenyét villa segítségével összepréseljük, az almával együtt összepürésítjük.

Gyümölcsös rizs

Hozzávalók: egy marék rizs, egy alma, 3-4 szem meggy

A rizst megfőzzük. Az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd megpároljuk. A meggyszemeket kimagozzuk. Végül összeturmixoljuk a puha almát és rizst a meggyszemekkel. Készíthetjük őszibarackkal is meggy helyett. Érdemes a rizst kevés vízben megfőzni, hogy minden vizet be tudjon szívni a rizs. Az ún. rizsnyákban van nagyon sok ásványi anyag, melyet elveszíthetünk, ha túl sok vízben főzzük meg és a végén ki kell öntenünk.

A fenti ételek 4 hónapos kortól is adhatóak, szakember véleményezésével, indokolt esetben, igény szerint. Fontos, hogy a higiéniai feltételeknek eleget tegyünk, mikor készítjük a baba ételét. Használjunk olyan kis főzőedénykét, amiben csak a baba ételeit készítjük. Ha vizet használunk az ételek elkészítéséhez, mindig forraljuk fel alaposan. A mikrohullámú sütőt mellőzzük a bébiétel készítésekor, számos egészégre káros hatása igazolt. Ha langyosítani szeretnénk például gyümölcsös püréket, inkább forraljunk fel egy edény vizet, és tegyük a tetejére egy tányért, rajta a baba uzsonnájával. A forralt víz gőze fel fogja langyosítani az ételt, káros mellékhatások nélkül. Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be, mindig alaposan tisztítsuk meg. 6 hónapos korban még kevés alapanyagból válogathatunk, de láthatjuk, hogy ezekből is készíthetünk változatos, ízletes bébipapit.

Szeifrid Lilla
étrend-tanácsadó