Receptek tárháza babáknak

Babaétrend: receptek 6 hónapos babáknak

Hat hónapos kor előtt csak indokolt esetben ajánlott elkezdeni a hozzátáplálást. Ha babánk már érdeklődik az ennivalók után, ha tudja, hogy a kanállal mit is kell kezdeni, ha még mindig éhes az állandóan növelt tejadag után is, elérkezett az idő. Nem minden baba érett 6 hónapos korában arra, hogy új ízeket ismerhessen meg, ez minden babánál más és más. Ha például ugyan elfogadja az új ételt, viszont a pelenkában változatlan formában köszön az vissza, az azt jelenti, hogy a baba szervezete még nem áll készen az új étkek megismerésére. Fontos, hogy az anya figyeljen a jelekre, valamint hogy a hozzátáplálás az egészség jegyében történjen!

Mivel hozzátáplálásról van szó, az anyatejet nem kell elhagyni, sőt, az első lépésekben szoptatás után kell próbálkozni az új ízekkel, még csak nagyon kis mennyiségben: 1-2 kiskanállal. Később az anya már néhány anyatejes étkezést is helyettesíthet az általunk készített étellel.
Lássuk hát, milyen étkekkel lephetjük meg babánkat!

Burgonya gyümölcsökkel

Hozzávalók: egy kisebb alma, egy kisebb burgonya, egy kisebb őszibarack

Az alapanyagokat alaposan megtisztítjuk, megszabadítjuk a héjuktól. A burgonyát puhára főzzük, az almát lereszeljük, a barackot pedig villával összenyomkodjuk erősen, hogy ne maradjanak nagyobb darabok. Mindhárom összetevőt jól összekeverjük, vagy akár össze is turmixolhatjuk. Az ételt alma, vagy barack nélkül is elkészíthetjük, finom körtével is.

Zöldséges finomság

Hozzávalók: egy sárgarépa, egy fehérrépa, egy burgonya, egy alma (mindegyik alapanyagból kis darabot válasszunk)

Minden alapanyagot gondosan megtisztítunk, meghámozunk. A répákat és a burgonyát puhára főzzük. A megfőtt zöldségeket és a finomra reszelt almát összeöntjük és összeturmixoljuk. Ha nem elég lágy az állaga hígíthatjuk anyatejjel, vagy a répák főzőlevével. Magas béta-karotintartalma miatt rendkívül egészséges főzelék a kicsik számára.

Céklás főzelék

Hozzávalók: egy sárgarépa, egy cékla, egy burgonya (mindegyik alapanyagból kisebb darabot válasszunk)

Megtisztítunk, meghámozunk minden zöldséget, majd felaprítjuk a sárgarépát, a céklát és a burgonyát egészben hagyjuk. Puhára főzzük őket, a céklát és a burgonyát főzhetjük egy főzőedényben. Miután megpuhultak, összeturmixoljuk őket. Hígíthatjuk anyatejjel, vagy a főzőlével. Édesíthetjük nyers, meghámozott, lereszelt negyed gerezd édes almával, de ez elhagyható. A cékla piros színe miatt közkedvelt főzelék a babák körében.

Szerdai cikkünkben újabb receptekkel lepjük meg az anyákat!

Addig is jó egészséget kívánok!

Szeirfird Lilla
étrend- tanácsadó