Ruházati praktikák

Ruházati praktikák

Kombidressz/Body
Ruházati praktikákMire kell figyelni a bodyk vásárlásakor?
Természetesen a legfontosabb az évszaknak megfelelő változat kiválasztása, hisz szebbnél szebb kombidresszek kaphatók már mind hosszú ujjú, mind rövid ujjú, mind ujjatlan formában. Ügyeljetek ezen kívül a ruhadarabok anyagára, hisz a 100% pamut a legjobb a kisbabák bőrének, valamint arra, hogy a patentozását hogyan oldották meg. Erre azért kell figyelmet fordítani, mivel az újszülött baba nem tudja még magát tartani, így az öltöztetés is nehezebben megy. Az újszülöttek számára a legjobb és legpraktikusabb megoldás, a jól bevált réklik mintájára készült, teljesen szétnyitható, elöl patentos fazon. Vannak hátul, a tarkónál záródóak, vannak a vállon patenttolós változatok, melyek segítségével nem kell forgatni a bébit, csak lefektetve körbe kell patentozni. Ez a változat viszont csak 56-os méretben kapható. Egy másik típus a hátul, a tarkónál záródóak, illetve a vállon patenttolós változat.

Milyen méretekben kaphatóak ezek a ruhadarabok?
Mint minden gyermekruha, a bodyk számozása is az 50-es mérettől kezdődik és 6-osával növekszik, a legkisebb méretet viszont csak koraszülött vagy kis súllyal született babáknak javasolt. A legnagyobb mérete a 98-as, de elvétve találkozhatunk a 104-es mérettel is. Minden anyukának ajánlom, mivel mozgékony gyermeke dereka biztosan nem csúszik ki a nadrágból.

Mit jelent a dupla méretű patentozás és mi az előnye?
A dupla méretű patentozás szintén az újszülöttek esetén szerencsés, hisz a dupla sorú patent lehetővé teszi a méretváltoztatásokat. Igaz az effajta ruhák egy picit drágábbak, de kialakításuknak köszönhetően két méretet is kiszolgálnak, további előnyük pedig, hogy minden méretben kaphatóak.

Rugdalózó
Milyen anyagból és kivitelben készülnek?
A babaruhák anyagukat tekintve készülhetnek pamutból és plüssből, azok a fazonok a legmegfelelőbbek, amelyek nem szorítják a pici pocakját, de védik a lábukat és a mellüket. A könnyű pelenkázást a lábszáron való patentozás biztosítja, az öltöztetést pedig a felül, vagy oldalt záródás segíti. Legtöbb esetben érdemes a rugik alá bodyt is adni. Az ujjatlan rugdalózók kaphatók garnitúrában is, amikor is kocsi kabáttal, sapkával, esetleg bodyval egészítődnek ki. A babák ruhatárának egyre elterjedtebb kelléke a lábfejes vagy a lábfej nélküli kisnadrág, amely kombidresszel kiegészítve egészen praktikus és olcsó öltözet.

Hálózsák
Miért praktikusabb a hálózsák, mint a takaró?
A válasz egyszerű, míg a takarót a baba könnyen lerúgja magáról, a hálózsákkal már nehezebb a dolga. Fontos, hogy szellőző pamut anyaguk legyen, vastagságuk pedig szintén igazodjon az aktuális évszakhoz, valamint a lakás fűthetőségéhez, gondolok itt a különböző lehetőségekre – távfűtés, egyedi, szenes.

Milyen kivitelben léteznek a hálózsákok?
Mint minden ruhadarab, ezek is készülnek hosszú ujjú és ujjatlan kivitelben. A nyári melegekre a vékony pamutból készült hálózsákot, a hűvösebb időkre pedig a frottír és a bolyhos pamutból készültet ajánljuk. Ezek alá természetesen egy bodyt ajánlatos adni. Vannak olyan gyerekek, akik állandóan lerúgják a takarót, így se a pici se az anyukája nem tudja magát kipihenni. Ez főleg a téli időszakban jelent problémát, mivel nagyobb a megfázás esélye. Nekik javasoljuk a hálózsákok bélelt, vagy steppelt változatát, amelyek általában ujjatlan kialakításúak. Záródásukat zipzár, vagy patent biztosítja, melyek lehetnek elöl és oldalt is, ezáltal könnyen és gyorsan kezelhetőek. Tapasztalataink szerint sok anyuka tart attól, hogy a zipzár zavarni fogja gyermekét alvás közben. Mára egyre inkább elterjedt a szokás, hogy a babát az oldalára fektetjük le, így már nem akadály, nem zavarja a kicsit az elől patentos változat sem.

Terpeszbetétes nadrág
Mi ellen védi a kisbabát a terpeszbetétes guminadrág?
A terpeszbetétes guminadrág, mint ahogy a neve is jelzi az újszülöttek egyik leggyakoribb veleszületett rendellenessége, a csípőficam, vagy orvosi nevén dysplasia megelőzésére és gyógyítására szolgál.

Milyen formában kapható?
Kétféle kapható:
• Hagyományos, patentos, gumis terpeszpelenka – ez olcsóbb, de mivel nem szellőzik rendesen a melegben beleizzadhatnak a babák.
• Hevederes, textil terpeszpelenka – a ruházat fölé kell elhelyezni, biztosítja a szellőzést.
Természetesen egyik nadrágpelenka sem helyettesíti szülők által végzett tornásztatást. Méretsorozatban készül, így a fejlődés különböző fázisaiban is használható.

Meddig használjuk a terpeszbetétes nadrágot?
Minden újszülött baba esetén minimum 6 hétig javasoljuk, ám az ortopéd szakorvos véleményét mindenképpen kérje ki!

Sapka
Mire kell figyelni a sapkavásárlásnál?
A ruházati alapdarabok utolsó, de szintén egyik legfontosabb eleme a sapka, hisz ha rossz az idő, a megfázás ellen véd, amennyiben meleg van, a nap ellen, szeles időben pedig a széltől is megóvja kicsinket. Fontos, hogy mindig a megfelelő anyagból készüljön, és hogy jól felfeküdjön a fejre, ráérjen a fülecskékre is, valamint készüljön jól szellőző anyagból, nehogy beleizzadjon a picik feje. Amennyiben lehet, ne legyen hátul varrott, hisz a baba az első időszakban szinte csak háton fekszik, vásároljunk inkább rászabott fülrésszel készülő, kötős darabokat, így ha mocorog a kicsi, akkor sem fordul le a fejéről. Mivel minden babának más a fejformája, illetve vannak különbségek mind az anyagok nyúlékonyságában, mind a gyártók méretezésében, ha sapkát szeretne vásárolni, mindig próbálás után tegye!