Segítünk, hogy felmérhesd, gyermeked készen áll-e a 2 éves státuszvizsgálatra

Mi így éltük meg a 2 éves státuszvizsgálatot

Nemrégiben az egyéves gyermekek védőnői státuszvizsgálatáról írtam. Most következzék a kétévesek vizsgálatának ismertetése egy kis személyes élménnyel körbefonva:

Segítünk, hogy felmérhesd, gyermeked készen áll-e a 2 éves státuszvizsgálatraPanna lányomat pár hete kellett bevinnünk a védőnőnkhöz, Judit nénihez a védőnői szolgálat irodájába. Őszintén szólva egy rohanós nap közepén átázva-átfagyva nem hiányzott, hogy a bölcsiből gyorsléptekben szaladjak vele a vizsgálatra, ott újra levetkőztessem, majd felöltöztessem, és egyebek… Anyukák, Nektek nem kell mondani, mivel jár egy kétéves, önállósága küszöbén és akarata érvényesítésének fénykorában lévő gyerekkel mindezt végigcsinálni zuhogó hóeséssel és síkos járdákkal megspékelve. Persze útközben elmeséltem Pannának, hogy hova megyünk, és hogy „a Judit néni nagyon vár bennünket, szeretnénk megtudni, mennyit nőttél, ezért kicsit megvizsgál, de játszhatsz is az ottani játékokkal, stb, stb.” Én fontosnak tartom, hogy mindig elmondjam a kislányomnak, mi vár rá az egyébként újnak számító helyzetekben. És nálunk ez a módszer beválik.

Miután megérkeztünk a modernnek nem, de egészen barátságosnak mondható helyiségbe, és Judit néni kedves mosolya, nyugodtsága elbűvölte Pannit és az én figyelmemet is elterelte a kint uralkodó téli viszonyokról, nagyon kellemes élményben volt részünk.

A védő néninél nem volt rohanás, nem sietett senki sehova, Panni lépten – nyomon játékokat talált, és egy kötetlen beszélgetés, játékos félóra vette kezdetét, amelyben szinte észrevehetetlen volt az az egy-két vizsgálati elem.

A kétéves státuszvizsgálat során a korábbihoz hasonlóan mérik a gyermek magasságát, testsúlyát, fejének- és mellkasának körtérfogatát. A mozgásszervek, végtagok vizsgálata is megegyezik az egyéves korban végzett felméréssel.

A pszihcés, motoros, mentális, szociális fejlődés és magatartásproblémák vizsgálatának során a következő kérdésekre az anyával való beszélgetés és az eközben játszadozó gyermek megfigyelésével, a vele való kommunikálással kap választ a védőnő:

összerendezett mozgással jár-e a gyermek
páros lábbal ugrál-e
jól fut-e
rajzol –e firkarajzot
önállóan eszik-e
öltözködésnél, fürdésnél aktívan közreműködik-e
akaratát érvényesíti-e
összerakós játékok összeilleszt-e és kockából épít-e
a szobatisztaság kialakulóban van-e nála
„Mi ez?” kérdést használja-e
önmagát nevén szólítja-e
könnyen/ nehezen lehet-e vele kapcsolatot teremtei
hogy fogadja az új helyzeteket
viselkedése kiegyensúlyozott-e
a napirendje kialakult-e

A látás, kancsalság vizsgálata 4 tényezőből áll:

rajzoláskor 10 cm-nél közelebb hajol-e a papírhoz
szemmozgása párhuzamos-e
van-e gyakori pislogás
hunyorít-e

A Hallás vizsgálatának 3 eleme:

figyel-e a suttogó hangokra
ugyanolyan hangszínnel utánoz, énekelget-e, mint ahogy hallja
nehezen/ könnyen megérti-e a beszédet, különösen, ha a szobában háttérzaj van

A beszéd terén a vizsgálati tényezők alapján ennyi idős korban az fontos, hogy használ-e rövid mondatokat a gyermekünk, és hogy megnevezi-e az ismert tárgyakat.

A vizsgálat tehát cseppet sem kellemetlen, a szülő és a gyermek egyaránt otthonosan érezheti magát. A védőnők nem várnak el produkciót, nem várnak mintagyerekeket, a gyermekeket (a méréseket leszámítva) játék közben figyelik meg, közvetlen kapcsolatot alakítanak ki velük.

Panni lányom kifejezetten jól érezte magát, amihez nagyban hozzájárultak Judit néni dicsérő szavai, a sok játék, az ajándékba kapott matricák és az, hogy miután eljöttünk, én is biztosítottam róla, hogy mennyire büszke vagyok rá. Szerintem, ha egy ennyi idős gyermekkel előre tudatjuk, hogy hova és miért megyünk, majd a végén megdicsérjük, akkor egy ilyen státuszvizsgálat a sok-sok élményük egy részét képezheti, és este büszkén újságolhatják el az apukájuknak, hogy mekkorát nőttek, milyen ügyesek voltak, kivel találkoztak… Egy jó tanács a hozzám hasonlóan feledékeny szülőknek: gyermeketek kiskönyvét vigyétek magatokkal!

Végezetül elmondanám Nektek, hogy ha van olyan játékotok, ami még jól funkcionál, de a Ti gyermeketek megunta, vagy már kinőtt belőle, akkor a Védőnői Szolgálatban jó helyre találhat! Nehogy kidobjátok, inkább amikor arra jártok, adjátok be a védőnőknek. Hálásak minden segítségért!

Gregorich Nóra
kommunikációs munkatárs