Segítünk, hogy otthon is figyelhesd gyermeked fejlődését!

Segítünk, hogy otthon is figyelhesd gyermeked fejlődését!

Miket szűr a védőnő az egyéves gyermek státuszvizsgálata során?

Segítünk, hogy otthon is figyelhesd gyermeked fejlődését!Gyermekünket egy éves kora előtt többször, egyéves korától évente védőnői státuszvizsgálatra kell vinnünk. Ennek célja, hogy a védőnő a szülő és a kisgyermek közreműködésével felmérje, hogy gyermekünk fejlődése milyen stádiumban van, megfelel-e kora elvárásainak. És rámutat azokra a területekre, amelyekre esetleg érdemes odafigyelnünk a jövőben.

Az 1 éves korban végzett szűrés a testi fejlődés terén a testtömeget, a testhosszt, a fej körtérfogatát, a kutacs nagyságát, a mellkas körtérfogatát vizsgálja.

A pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődés és a magatartás tekintetében a védőnő következő állításokra vonatkozóan jelöli be az „igen” vagy a „nem” választ az adatlapon:

egyszerű utasítást, tiltást gesztus segítségével megért
akaratát kifejezi, megérteti magát
apró tárgyakat csippentő fogással megfog
feláll
kapaszkodva lépeget
mászva közlekedik
játékot ki-be rámol
kanalat- poharat próbál önállóan használni
öltözködésnél, fürdésnél aktívan közreműködik
A szülő elmondása szerint:
viselkedése általában kiegyensúlyozott
nehezen fogadja el az új helyzeteket
napirendje kialakult

Látás, kancsalság vizsgálata során az alábbi paraméterek áttekintése szolgál információval:

rámutat-e képekre
a szemmozgása párhuzamos-e

A hallás vizsgálatának két eleme:

figyelmét elterelve a hang irányába fordul-e
suttogó hangot is figyel, utánoz-e

A beszédfejlődés terén 1 éves korban azt nézik, hogy:

anyanyelvi hangzókészlettel halandzsázik-e
egy-egy szótagot, szót mond-e

A mozgásszervek vizsgálata az esetleges lábstatikai problémák, gerinc rendellenességek kiszűrését szolgálja a következő jellemzők megfigyelésével:

van-e a végtagoknak alaki eltérése
van-e a végtagoknak funkcionális eltérése
deformált-e a láb
van-e mellkas elváltozása

Végül a védőnő a felmérőlap kitöltése után megállapítja, hogy a fentiek értelmében szükséges-e a gyermeket soron kívüli gyermekorvosi/ házi orvosi vizsgálatra vinni.

A szűrőlap elemeit azért tesszük közzé, hogy módotokban álljon egy év körüli gyermeketeket otthon is megfigyelni, és amennyiben a fent felsorolt szempontok közt nagyobb eltérést találtok az egyéves korban elvárható fejlettségi szint és gyermeketek állapota közt, időben szakemberhez fordulhassatok! Szerencsére a legtöbb esetben erre a védőnői vizsgálat után sincs szükség, így aggodalomra semmi ok! Másrészt azért tárjuk elétek a vizsgálandó szempontok sorát, mert manapság a csapból is olyan információk folynak, amelyek arra ösztönzik a szülőket, hogy siettessék gyermekük fejlődését. Egy-két dicsekvő anyukával való találkozás a játszótéren, vagy néhány tévéműsor megnézése után van, aki úgy érzi, gyermeke lemaradt a kortársaitól. Ne ijedjetek meg, ha egyéves picurkátok nem beszél 3 idegen nyelven, nem vezet autót, nem biciklizik az úttest szélén, nem eszik úgy, mint a nagyok, nem beszél körmondatokban és nem ismer fejből 20 gyermekdalt. 🙂 Rohanó világunk sajátos elképzeléseivel szemben ha a fenti kérdésekés állítások terén úgy látjátok, hogy egyéves gyermeketek nagyjából megfelel a korának elvárható jellemzőknek, akkor higgyétek el, minden a legjobb úton halad!

A vizsgálatra egy előzetesen leegyeztetett időpontban a védőnői tanácsadó teremben kerül sor. A gyermek számára inkább játékos jellegű, a szülő számára inkább egy beszélgetés, informálódás hangulatát kelti, hiszen a védőnők nyugodt körülményeket teremtenek a szűréshez, a tanácsadókban a gyermek sok színes képpel, játékkal találkozik. Így Kedves Anyukák, nem kell attól tartanotok, hogy akár Nektek, akár kisgyermeketeknek kellemetlen élményben lesz részetek! Az esetek legnagyobb részében egy megnyugtató eredményeket tartalmazó űrlappal térhettek haza, és nyugodtan folytathatjátok megszokott napirendeteket!

Következő cikkünkben közzétesszük a 2 éves korban végzendő szűrővizsgálati lap elemeit, hogy láthassátok, körülbelül milyen készségekkel kell rendelkeznie egy kétéves gyermeknek!

Gregorich Nóra
kommunikációs munkatárs