Szeretlek Nyuszi, de nem házi kedvencként. Avagy, miért fogyasszunk nyúlhúst?

Sokaknak morbidnak és idegennek tűnhet a nyúl elfogyasztása, pedig rendkívül egészséges ételeket lehet belőle készíteni, ennek ellenére sajnos jelentősen háttérbe szorítja az átlagos, megszokott húsfogyasztás, mint a sertés, marha és a baromfi húsfélék. Hogy miért népszerűtlen hazánkban, azt nem tudni pontosan, véleményem szerint leginkább a sztereotípiák miatt (húsvéti nyuszi, milyen aranyos jószág, megjegyzem a kiscsibe és a kisliba is rendkívül bájos).
A magyar háztartásokban ritkán kerül a vasárnapi asztalra nyúlhús, hiába, senki sem próféta saját hazájában: más nemzetek előszeretettel fogyasztják a magyarországi üzemekben feldolgozott nyúlhúst (Magyarország az egyik legnagyobb nyúlfeldolgozó exportőr Európában), a kiváló biológiai értéke és ízletessége miatt. Míg a nagy nyúlfogyasztó nemzetek, például Málta, Olaszország, Franciaország, Svájc, Spanyolország évente egy főre esően 5 és 10 kg közötti mennyiségű nyúlhúst fogyasztanak, addig egy magyar csupán 10 dkg-ot évente.
Pedig a nyúlhús értékesebb szervezetünk számára, mint gondolnánk. Most megmutatom, miért is:
A nyúlhúsnak a fehérjetartalma a legkiemelkedőbb talán, hiszen 100 g nyúlhúsban 15-20 grammnyi fehérje lakozik, melyet a szerveztünk kiválóan képes hasznosítani. A kedvező fehérjetartalom és könnyű emészthetőség miatt a fejlődő gyermekek szervezetének hasznos lehet, nem hiábavaló, hogy a nyúlhús az első húsfélék között szerepel, amit a növekedő gyermekünknek adhatunk már kisgyermekkorban, és a bébiételeket kínáló üzemek repertoárjában is gyakori a nyúlhúsos bébipép.
A zsírtartalma is kedvező, hiszen 100 g nyúlhús 8-10 g zsírt tartalmaz, így egyenértékű a bőrét lefejtett csirkehús zsírtartalmával. Ennek köszönhetően beilleszthető koleszterinszegény és diétás étrendbe a fogyni vágyók örömére. Nem beszélve arról, hogy szénhidráttartalma, energiatartalma jóval a sertés és a marha hús mögött áll.
Alacsony nátriumtartalmának köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők is fogyaszthatják a nyúlhúst kedvükre. Ellenben vas-, foszfor- és szeléntartalma, B vitamin-tartalma és esszenciális aminosav-tartalma, kiemelkedő. A nyúlmáj gazdag A-vitaminban, ami szemünk világának kedvez, hiszen a szürkületben való látást segíti.
Aki kedvet kapott a nyúlhús kipróbálásához, annak leginkább a beszerzése okozhat kisebb-nagyobb nehézséget. A nagyobb hiper- és szupermarketek kínálják a húspultoknál nyúlhúst, azonban a fogyasztói ár nem a legkedvezőbb. Érdemes érdeklődni nyúltartó őstermelőknél, ahol kedvezőbb áron juthatunk a nyúlhúshoz, és az állattartás pozitívabb körülményei (leginkább a takarmányozás kedvezőbb) révén jóval ízletesebb húst kaphatunk. Idegenkedésre semmi ok, hiszen a nyúlhús íze leginkább a csirkéhez hasonlítható, a csirke pedig a legnépszerűbb húsfajták közé tartozik. Elkészítésében sincs semmi nehézség, hasonlóan a csirkéhez, kreatívan a fogások elkészítése gyerekjáték és a fogások sokféleségében a határ a csillagos ég.