Szex a szülés előtt és után

A szex a szerelem kiteljesedése, a gyermek pedig ennek a szerelemnek a gyümölcse. Sok párban felmerül azonban a kérdés, hogy szerethetik-e egymást ugyanúgy ebben a „más” állapotban. A válasz igen, csak fokozott odafigyeléssel.

Szex a szülés előtt és utánMivel a várandósság teljes mértékben felborítja a kismama hormonháztartását, befolyásolja élettani folyamatait, nem ritka, hogy megváltozik – általában csökken – a szexuális étvágya is. Ez egy természetes folyamat, amit minden férfinek meg kell értenie, hisz a nők szervezete ilyenkor közös magzatukat védi. Minden további nélkül élhetnek szexuális életet, egy felelősséggel gondolkodó pár számára ugyanis nincs lehetetlen, normális esetben mindenki megtalálja az ártalmatlan, mégis örömet szerző pózokat. A testi együttlét mellett pedig számos egyéb mód van arra, hogy kinyilvánítsák egymás iránti szerelmüket és beteljesítsék vágyaikat.

Most pedig beszéljünk konkrétan a szexről. Mint már említettem, a nemi élet a terhesség alatt is megengedett, ugyanúgy megerősítheti a párkapcsolatot, mint a gyermekáldás előtti időszakban. Nem árt tudni azonban, hogy mivel a szex „megmozgatja” a kismama testét, előfordulhatnak utána kisebb-nagyobb méhösszehúzódások, vagy akár minimális mennyiségű vérzés is. Vannak azonban olyan fenyegető esetek, mint például a méhlepény rendellenes helyen való tapadása, vérzés, alhasi görcsök, amikor a nőgyógyász eltiltja az anyukát a szexuális élettől.

Mindkét félnek tudnia kell, hogy a nemi élet beteljesülése megváltozik a terhesség alatt. Mivel a progeszteron nevű hormon gátolja az oxytocin kiáramlást, a várandósság alatt álló nők nagy részének nincs orgazmusa. Természetesen ezt egyéne válogatja, hisz az orgazmus-készség csökkenése lélektani – mint például a magzat féltése – és testi okokra egyaránt visszavezethető.

A szülés utáni időszakban gyakran előfordul, hogy a szülők a korábbinál ritkábban élnek szexuális életet, esetleg ideiglenesen fel is függesztik azt. Bármennyire is természetes a jelenség, érdemes odafigyelni, mi és miért is történik valójában. A szülés utáni 6 hét a gyermekágy időszaka, mely alatt nem javasolt, egyenesen tilos szexuális életet folytatni, hisz nagyobb a fertőzés veszélye – mind természetes szülés, mind császármetszés esetén. Emellett higiénés szempontból sem ideális, sok esetben altesti fájdalmat okozhat a kismamának. Mivel a szoptatás alatti időszakra is hormonálisan hat a nemi együttlét, a szex méhösszehúzódásokat okoz, és megindul a tejelválasztás. Bár ezen időszak alatt a teherbeesés lehetősége is minimális, mégis ajánlott egyéb módon is biztosítani a védettséget, például spirállal – amely egy méhen belül elhelyezkedő fogamzásgátló eszköz -, vagy szoptatás alatt is szedhető gyógyszerekkel.

Szex a szülés előtt és utánA testi változások mellett sok pár esetén megjelenik a vágy csökkenése, ami mindkét fél esetén főleg lelki eredetű. A nők bűntudatot érezhetnek nemi vágyaik miatt, mert úgy érzik, hogy a gyermek megszületése után kizárólag anyai érzelmeket szabad táplálniuk és csak a gyermekükkel foglalkozniuk.Emellett akármilyen hihetetlen, a férfiak is lehetnek visszahúzódók. A szülés után ugyanis kénytelenek másként is viszonyulni a párjukhoz, ami kihat a szexuális életükre is. Akiben eddig csak a szeretni és kívánni való nőt látták, most csak az anyát képesek felfedezni. Véleményem szerint ilyenkor tanácsos lenne megteremteni az intim környezetet, kettesben beszélgetni és egy röpke órára félretenni a szülői szerepeket, hiszen ők is csak emberek.