Támadnak a szúnyogok

dén nagy bánatunkra elég korán elkezdődött a szúnyoginvázió. Ehhez hozzájárulhatott a mögöttünk álló enyhe tél is. Szülőként a szúnyogok jelentős száma és aktivitása nagy fejtörést okoz, hiszen szeretnénk megvédeni gyermekeinket a szúnyogok rettenetesen viszkető, égő, fájó csípéseitől. Estefele, mire együtt van a család, mire várhatna ránk a játszótér, az udvari móka, zümmögő szúnyogok hangjára leszünk figyelmesek, és pár percen belül a bőrünkön is érezzük, milyen álnokok is ezek a teremtések. Összeszedtük az ellenük használható praktikák sorát.

Mit tehetünk ez ellen?

Mikor a szabadba készülünk, vegyük latba, hogy eső után, bokrok közelében, és különösen estefele a legaktívabbak a szúnyogok.
Ne csak a lakás nyílászáróira, hanem szabadtéren a gyermekünk babakocsijára is tegyünk szúnyoghálót, vagy egy sűrűszálú függönydarabot.
Odabent és odakint egyaránt hasznosak a citrom/eukaliptusz/szegfűszeg/borsmenta/rozmaring illatú illóolajok. Használatukkor arra figyeljünk, hogy a szúnyogoknak legyen kellemetlen, de a mi orrunkat ne bántsa az illat.
Használhatunk az iménti illatokat tartalmazó gyertyákat, mécseseket is.
Ha egy tálkába almaecetet öntünk, az magához vonzza a vérszívókat, és segít az elpusztításukban.
A füstölőt szintén nem kedvelik a szúnyogok, akár egy szabadtéri asztalra elhelyezett füstölő, akár egy szúnyogirtós fáklya nagy segítségünkre lehet.
Az imént felsorolt praktikák használata során ügyeljünk gyermekünk védelmére! Vigyázzunk rá, hogy a gyerekek ne menjenek az égő gyertyák közelébe, ne nyúljanak bele és ne kóstolják meg az almaecetből/ illóolajokból álló szúnyogirtó anyagot.
A testünket közvetlenül is védhetjük a szúnyogok támadása ellen. A legegyszerűbb, ha halvány színekbe öltözünk. A rikító színek, és a túl sötét öltözet magához vonzza a szúnyogokat. Figyeljünk rá, hogy a gyerekeket is halványszínű ruhába bújtassuk!
Ha nincs őrült kánikula, akkor érdemes nagyon vékony, légáteresztő hosszú ujjú ruhát adni a gyermekünkre, kisbabánkra.
Végső esetben használjunk szúnyogirtó sprayt/krémet/pumpás aeroszolt. Válasszuk azt a típust, ami a ruha befújása esetén is megvéd a támadásoktól, hogy a bőrre minél kevesebb szúnyogirtót használjunk. Az arc és a kézfej védelmére pedig minél kíméletesebb összetételű riasztót fújjunk.

Mit tegyünk, ha mégis megcsípik gyermekünket a szúnyogok?

A gyermekek bőre rendkívül érzékeny. Vannak, akiknél egy egyszerű szúnyogcsípés is vörös, kemény, forró tapintású duzzanatot okoz. Az arcot ért csípésektől akár a szem is bedagadhat. Más esetben pedig a csípés helyének közelében allergiás kiütések jelenhetnek meg. Ha úgy ítéljük meg, hogy a gyermek ennyire rosszul reagál a csípésekre, vigyük őt orvoshoz!
Ha nem ennyire vészes a helyzet, akkor próbálkozzunk egyszerű praktikákkal.
Kenjünk hűsítő gélt a csípések helyére. Ezeket gyógyszertárban könnyű szerrel beszerezhetjük.
Tegyünk jeges borogatást a csípésekre, ezzel hűsíthetjük a kellemetlen érzést.
Dörzsöljük be petrezselyemlevéllel a csípés helyét.
Az aloe vera növény leveléből préselt nedűvel kenegessük az égő, viszkető felületet. Ha nincs aloe veránk, akkor vásárolhatunk aloe vera krémet is.

Érdekességek:

Nem ismert okokból kifolyólag a szúnyogok leginkább a gyerekek, férfiak, 0-s vércsoportú emberek és a kövér személyek „vérét szívják.”
Telihold idején a szúnyogok akár 500X aktívabbak, mint más időszakokban.
A szúnyogcsípések a női szúnyogok számlájára írhatók, hiszen a szúnyogcsípés nem más, mint a női szúnyogok harapása.

Reméljük, hogy a fentiek ismeretében minden kedves olvasónknak sikerül felvenni a kesztyűt az ádáz szúnyogokkal szemben!