Tények és tévhitek a várandóssággal kapcsolatban

Tények és tévhitek a várandóssággal kapcsolatban

Interneten és különböző magazinokban, barátnőnktől, rokonoktól szoktunk „jó” tanácsokat kapni a terhességgel kapcsolatosan. Ilyeneket gyűjtöttünk egy csokorba:

Tények és tévhitek a várandóssággal kapcsolatbanA várandósság alatti szex növeli a vetélés ill. a koraszülés kockázatát.

Semmi nem bizonyítja, hogy növelné a vetélés vagy a koraszülés kockázatát az aktív nemi élet, feltéve, hogy várandósságod rendben zajlik, ill. szélsőségektől mentes nemi életet folytattok.

A terhesség alatti szex hüvelyi fertőzésekhez,nemi betegségekhez járul hozzá.

Ha a párodnak valaha ajak- vagy nemi herpesze volt, akkor a másállapot során kerülni kell az orális együttlétet. Ezen kívül tudni kell azt is, hogy ilyenkor egyébként is könnyebben kaphatsz el bármilyen hüvelyi fertőzést, gyulladást, folyást okozó kórokozót, de ez teljes mértékben független attól, hogy mennyire aktív a nemi életetek. Egy kicsivel több figyelmet kell fordítanotok az általános higiéniára, és a probléma ezzel megoldva.

A behatolás mechanikai hatása káros lehet a magzatra nézve.

Egyetlen okból lehet káros: az előző pontban említett nagyobb hüvelyi érzékenység miatt. Egyébként persze, nem árt egy kicsit nagyobb óvatosság, kíméletesség, de magától, a behatolás mechanikájától semmilyen károsodás nem érheti a magzatodat!

A várandósság során a sérülések kockázata miatt tilos bármilyen torna vagy edzés!

Tény, hogy a terhesség során a szervezet egy bizonyos relaxin nevű hormont termel, amely az ízületek fellazulásáért felelős, de a sérüléseket elkerülheted, ha jól bemelegítesz, megfelelő feladatokat megfelelő intenzitással végzel ill. ha a torna végén szánsz egy kis időt nyújtásra és relaxációra is.

Mindennemű hasizomgyakorlatot végzése tilos!

A várandósság előtt és alatt is kifejezetten ajánlott a has és a medencefenék izmainak edzése. Kerülendőek azonban az első trimeszter után a háton végzett gyakorlatok, inkább állva, ülve, esetleg fit-ball vagy gumiszalag segítségével végzett feladatokat javasoljuk.

Kismamaként tilos biciklizned!

Ennek a pontnak van valóságalapja, hiszen onnantól fogva, hogy a hasad elkezd gömbölyödni, az egyensúlyérzéked is megváltozik. Javasoljuk tehát, hogy az első trimeszter után tedd félre a bringát és válaszd inkább a sétálást – akár közlekedésre, akár sporteszközként használtad eddig.

Egyes vitaminkészítmények fejlődési rendellenességeket okozhatnak ill. órásbébid is születhet tőlük.

Az egyoldalú táplálkozás miatt nagyon sok kismama szenved vitamin- vagy nyomelemhiányban. Köztudott, hogy a magzat egészséges fejlődéséhez vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége a mamának, a másállapot idején még nagyobb mennyiségben, mint egyébként (hiszen a magyar nők többségénél egyébként is gyakori a vas- és a kalciumhiány). Ezért kifejezetten ajánlott a speciális vitaminkészít-mények szedése, de csak abban az esetben, ha ezek mellé a kismama nem szed egyéb vitaminokat, és egészségesen táplálkozik. Egyes vita-minokból ugyan a túl sok akár ár-talmas is lehet, ilyen pl. az A-vitamin és a cink. Ha túl sok A-vitamin vagy cink jut a szervezetedbe, annak a kisbaba látja kárát. Az A-vitamin (retinol) egy zsírban oldódó vitamin, legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa, szükséges a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin termelődéséért. A várandós és szoptató nők A-vitamin szükséglete 2,0-2,5 mg. Magas A-vitamin tartalmú ételek a belsőségek (máj, vese, szív), a tojássárgája, a tengeri halak, a narancsfélék, a sötétzöld leveles zöldségek és a paradicsom. A-provitaminokat a sárgarépában, a kajszibarackban, a kelkáposztában, a sütőtökben, a sárgadinnyében, a piros paprikában ill. a paradicsomban találunk. Ha ezekből a magas A-vitamintartalmú élelmiszerekből nagyon sokat fogyaszt a kismama és ezzel együtt A-vitamint is szed, ez már veszélyeztetheti a babát. Túladagolása esetén hipervitaminózis alakulhat ki, amely sárgás bőrszínnel, hajhullással, bőrgyulladással járhat.

A cink irányítja az anyagcsere folyamatokat, az enzimrendszer működését, és hozzájárul sejtjeink épségének fenntartásához. Megfelelő mennyiségének bevitele a várandósság során elengedhetetlen, hiszen hozzájárul a hormontermeléshez. A cink fő forrásai a búzacsíra, a tojás és a tökmag. A várandósok számára kifejlesztett vitaminkészítmények nem tartalmazzák veszélyes mennyiségben egyik összetevőt sem. Ha ilyet szedsz, nincs okod az aggodalomra!

A fogröntgen tilos a terhesség alatt!

Amennyiben hasi röntgenvizsgálaton kellene részt venned a várandósságod alatt, a baba veszélynek lenne kitéve, hiszen a röntgensugárzás károsíthatja az ivarsejtek génállományát. A magzatban fejlődő herék/petefészek nagyon érzékeny a sugárzásra, ezért mindenképp tájékoztasd orvosod a másállapotodról, ha hasi röntgent rendel el. A legtöbb esetben ez ultrahangos vizsgálattal helyettesíthető. A végtagokra, fogra, mellkasra irányuló röntgenezés azonban sem számodra, sem magzatodra nézve nem veszélyes, hiszen nem teszi ki közvetlen sugárzásnak a szaporodási szerveket, ólmozott köpeny viselésével megóv benneteket a sugárzástól.

A 3D ultrahang-vizsgálat árthat a babának.

A különbség a röntgen és az ultrahang között, hogy az ultrahangkészülék nem sugárzást, hanem ártalmatlan hanghullámokat bocsát ki magából, ezáltal egyáltalán nem károsítja a kis pocaklakót. A 3D ultrahang-vizsgálat annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a készüléket összekapcsolják egy számítógéppel, amely egyszerre több kép tárolására alkalmas, így háromdimenziós képet képes létrehozni. A 4D ultrahang a baba valós idejű mozgását prezentálja, ezért a magzat aktivitása figyelhető meg segítségével.

A hajfestés káros hatással lehet a babára.

A hajfestéshez felhasznált kémiai anyagok a fejbőrön át felszívódva az anya véráramába kerülnek, ám ezek mennyisége minimális, ezek nem károsíthatják a magzatod. A terhesség alatti hajfestés lényege tehát, hogy nem a felvitt festékanyag, hanem a belélegzett vegyszerek károsíthatják a babát. Ez vonatkozik körömlakkra és -lemosóra is, vagyis ha nem lélegzed be töményen a vegyszert, akkor nem lehet gond! Az első trimeszterben a legfontosabb, hogy odafigyelj hiszen ilyenkor fejlődnek ki a baba szervei ill. az idegrendszere. A hajfestékek gyakran váltanak ki allergiás reakciókat, és mivel a szervezeted a másállapotod miatt most egyébként is egy immunhiányos állapotban van, elképzelhető, hogy kiütésszerű tüneteket produkál a hajfestéked. Ha egyébként is érzékeny a bőröd a különböző kozmetikumokra, vegyszerekre, ne a várandósság alatt kezdd el festeni a hajad! Alternatív lehetőségként használhatsz hennát, természetes hajszínezőt, vagy a melírozást, amihez sokkal kevesebb hajfesték is elég.

A mobiltelefon használatától magas lesz a kismama vérnyomása.

Ahogyan az átlagember vérnyomására nincs hatással a mobiltelefon-használat, úgy a kismamák esetében sem mutatta ki semmilyen vizsgálat ezt a hatást – leszámítva, ha olyan hírt közölnek veled, amitől nagyon ideges leszel… A várandósság alatt kialakuló magasvérnyomás-betegség (toxémia, preeklampszia) pontos okai még nem tisztázottak az orvosok számára sem, azonban a korábbi magas vérnyomás, az elhízás és a dohányzás mind súlyos rizikófaktorok.

Tilos macskákkal érintkezni a várandósság során.

Igen de csak a feketékkel. A macskák által terjesztett toxoplazmózis fertőzés nem annyira gyakori, hogy emiatt házi kedvencedtől el kellene búcsúznod. A fertőzést a fiatal cicák hordozzák, ürülékükből terjed. Az emberek 80%-a gyermekkorban átesik a tünetmentes fertőzésen, amely csak egyszer kapható el, ezért csak akkor veszélyes, ha várandós-ságod alatt kapod meg. Egyszerű vérvétellel megállapítható, hogy átestél-e már a betegségen, ha nem, akkor a legfontosabb óvintézkedés, amit tehetsz, hogy a cicavécé ürítését a párodra bízod, ill. cicázás után nagyon alaposan kezet mosol, kertészkedéshez pedig kesztyűt húzol.

Ha ég a gyomrod, hajjal születik a baba.

A gyomorégés igen gyakori tünet a terhesség alatt. Oka, hogy a növekvő méh megemeli a gyomrot, így a lenyelt táplálék visszafolyik a nyelőcsőbe. A várandósság vége felé, amikor a pocakod már „leszáll”, a tünetek megszűnnek. Előtte pedig táplálkozásoddal ill. homeopátiás gyomorégés elleni készítményekkel elviselhetőbbé tudod tenni a kellemetlen érzést.

Ha lépcsőzöl vagy nyújtózkodsz, rácsavarodik a köldökzsinór a baba nyakára.

Az anya mozgása egyáltalán nem befolyásolja a magzat helyzetét, hiszen azt a magzatvíz és több réteg magzatburok veszi körül. Ultrahang felvételeken pedig jól látható, hogy a köldökzsinór kb. az esetek felében rácsavarodik a babára. A köldökzsinór belsejében két artéria és egy véna fut, spirális elhelyezkedésben, ezért húzás vagy gabalyodás hatására sem záródnak el. Még a csomó sem jelent feltétlen problémát, csak abban az esetben, ha nagyon szoros. Ne félj tehát a mozgástól, hidd el, a baba biztonságban van odabenn!