Babaházwebáruház blogkép

Terhesség és szájhigiénia

Mindannyiunk és gyermekeink számára is nagyon fontos fogaink egészsége. Esztétikai és rágóképesség szempontjából tegyünk meg mindent azért, hogy ne alakuljon ki fogágybetegség, gondolok a fogszuvasodásra és ínygyulladásra.

Legfőképpen a várandós anyáknak kell odafigyelni a szájhigiéniára, mely befolyásolja a magzat fejlődését. Egy felmérés alapján bebizonyították, hogy a kis súlyú koraszülöttek előfordulása gyakoribb, olyan terhes anyáknál, akik kezeletlen fogágybetegségben szenvednek. A terhesség alatt a fogíny fellazulhat, ilyenkor az ételmaradék jobban lerakódik a fog tövében. Úgy előzhetjük meg a fogágybetegségeket, hogy gondosan mossunk fogat minden étkezés után és rendszeresen keressük fel a szakorvost.
A szakirodalom adatai szerint a csecsemők, a szüleiktől kapják a fogszuvasodást okozó baktériumokat, mely jó szájhigiénia esetén minimális mennyiségben van jelen. Ez azt jeleni, hogy ép fogú, szülők gyermekeinél kisebb a tejfogak szuvasodásának esélye.
A rendszeres ellenőrzés alkalmával az orvos, felméri a fogak állapotát, és ennek függvényében kell a kismamának kezelésre járnia. Ilyen esetekben a röntgen vizsgálatot mellőzi, hogy a magzatot és az anya egészségi állapotát ne kockáztassa. Akinél az orvos mindent rendben talál az első alkalommal, annak csak a terhesség utolsó szakaszában kell még egyszer részt venni-e egy ellenőrző vizsgálaton. Érdemes betartani az orvos utasításait, hiszen az ép fogak és az íny megőrzése a terhesség alatt, védelmet jelent a születendő gyermek számára.