Testünk- lelkünk átalakul- 2. összejövetel

Testünk- lelkünk átalakul- 2. összejövetel

A szülésznő a második összejövetelről mesél, melynek témája a KIVIRÁGZÁS volt
2012. SZEPTEMBER 27.

A második találkozás során is szép számmal jöttek érdeklődők, párok, ismét tizennégyen voltunk. Érkezett kismama Szombathelyről, Ikervárról, Sárvárról, Sitkéről és természetesen Celldömölkről. Hiába, az internet áldásának köszönhetően az információ szinte a „lábunk” előtt hever.

Testünk- lelkünk átalakul- 2. összejövetelTémánk: a KIVIRÁGZÁS, a várandósság testi és lelki változásai a második 140 napban. A test és lélek átalakulása a fogantatástól! A test és lélek átalakulása, tudatos várandósság, készülés egy lélek érkezésére, prenatális szakasz lehetőségei, fejlesztés méhen belül, kapcsolatfelvétel a magzattal, meditáció, egy tréning élményei: Lovász Adrienn újdonsült édesanya, jógaoktató.

A XX. század nagy felfedezése, hogy az embrió nemcsak táplálkozik, lélegzik és mozog az anyaméhben, hanem gondolkodik és emlékezik is. Az ott eltöltött kilenc hónap tapasztalata, az anyával kialakult kapcsolata határozza meg a testi-lelki fejlődését, emberi kapcsolatait. Dr. Raffai Jenő pszichoanalitikus, a Magyar Pre- és Perinatális Orvostudományi Társaság elnöke által írt könyv: Megfogantam, tehát vagyok, AZ ELME FOGANTATÁSA, Párbeszéd a babával az anyaméhben c. könyv megismerésével közelebb kerülnek az édesanyák a magzatjukhoz. A téma körbejárásában segítségemre volt még Lovász Adrienn újdonsült édesanya, jógaoktató, aki gyakorlati tanácsokkal is ellátta a hallgatóságot. Hiszen az édesanya méhe az első iskola, az anya az első tanítója gyermekének, tehát az élet valóban a fogantatással kezdődik, és a halálig tart. Nagy a felelősség rajtunk szülőkön, milyen utódot hozunk világra, mit adunk át magzatunknak, milyen gyermeket nevelünk fel. Mert mindenki tudja, a család a világ mikrokozmosza. Ha megváltoztatjuk a családot, a világ változik.

A szülés manapság egyre kevésbé tabutéma, de sokan még mindig félelemmel tekintenek rá. Ősi félelem a szüléstől való félelem, mely mai napig megmaradt. Hogyan győzzük le? És félünk a fájdalomtól, félünk az ismeretlentől, attól, hogy nem tudjuk, mikor jön el a szülés ideje és azt sem tudjuk, meddig tart, mennyire fog fájni, hogyan sikerül majd. Fontos végiggondolni azt is, nagy fájdalom esetén hogyan lehet csillapítani azt saját módszerekkel: testtartás, mozgás, zuhanyzás stb. Amit azonban lehet hasznosítani a kórházban is a testhelyzetek változtatásán és egyebeken túl, az a Mamatens készülék-melyet egy Édesanya, Müller-Horváth Melinda személyes tapasztalatát osztotta meg a hallgatósággal. A Babaház tulajdonosa, Némethné Bodnár Zsuzsa pedig a felhelyezés és alkalmazásáról adott felvilágosítást.

A találkozó kissé hosszúra sikeredett, de a sok kérdést, ami menet közben merült fel, meg kellett válaszolni. Különben is nagyon jó csak úgy, kötetlenül beszélgetni a minket foglalkoztató kérdésekről, örömökről, nehézségekről. De hiszen ezért vagyunk, ezért jövünk össze hétről hétre…