További receptek a 8 hónapos kisbabák számára

További receptek a 8 hónapos kisbabák számáraKedves Anyák! Ígéretünkhöz híven újabb recepteket osztunk meg veletek! Most már a hozzátáplálás kellős közepén járunk. Az alábbi ételeket 8 hónapos koruktól készíthetitek el babáitoknak. Lehet, hogy valamelyik a kedvencük lesz :)! Jó főzőcskézést kívánunk! Lássuk a lehetőségeket:

Kifőzött tészta túróval, sajttal:
Hozzávalók: 2 marék tojásmentes durumtészta, 2 evőkanál túró, félkemény trappista sajt
A tésztát a szokásos módon puhára főzzük. Ha kész késsel nagyon apróra vágjuk, hogy el tudja csócsálni a csemete. A túrót összekeverjük a tésztával, majd sajtot reszelünk a tetejére. Itt láthatjuk, hogy a baba már igazán hasonló dolgokat ehet, mint egy nagyobb gyerek, akár felnőtt.

Karfiolos-brokkolis püré túróval és sajttal dúsítva:
Hozzávalók: Néhány rózsányi brokkoli és karfiol, 2 evőkanál túró, félkemény trappista sajt
A brokkolit és a karfiolt együtt puhára főzzük. Összepürésítjük, túróval krémesítjük, reszelt sajttal összekeverjük. A még krémesebb állag elérése érdekében adhatunk hozzá egy kiskanál olívaolajat. A sós ízérzet egyre jobban felismerhető most már a babának, hiszen a sajt önmagában sós, semmi értelme jobban erősíteni ezt a sós ízt.

Egyszerű gyümölcsjoghurt babának, mamának egyaránt:
Hozzávalók: egy pohár natúrjoghurt, bármilyen gyümölcs
A gyümölcsöt összetörjük, pépesítjük. Egyszerűen összekeverjük a joghurttal, így kész is a kiváló uzsonna. Felnőtteknek, nagyobb gyerekeknek is ajánlom, bogyós gyümölcsökkel rendkívül finom, főleg ha még egy kis mézet is hozzáteszünk. De figyelem, a babát egy éves korig tilos mézzel kínálni!

Húsos makaróni babamódra
Hozzávalók: kb. két marék mennyiségű makaróni tészta apróra összetörve, egy paradicsom, 10-15 dkg csirkehús/pulykahús/ sertéshús/marhahús, olívaolaj, félkemény trappista sajt
A makarónit megfőzzük a megszokott módon. A paradicsomot meghámozzuk, apróra vágjuk. A húst apróra kockázom, majd együtt megpárolom a paradicsommal. Ha kész a tészta, apróra daraboljuk kés segítségével, a húst ledaráljuk. Összekeverjük a hozzávalókat, sajtot reszelünk a tetejére. Hogy ne ragadjon össze a tészta, olívaolajjal tehetjük sikamlósabbá.

A receptek tárháza most már igazán széles, válogathatunk kedvünkre. A fent leírt receptek egy adagot jelentenek, persze mindig a legfrissebb a legelőnyösebb. Viszont, idő hiányában az anya előre is dolgozhat, adagokat tehet félre a hűtőszekrényben tárolva. Természetesen a fantáziánk szab határt a már fogyasztható alapanyagok kombinálásakor, na meg persze a csemeténk ízlése. Próbáljuk minél színesebbé tenni az étrendjét a kicsinek, szerepeljen benne minden alapanyag, így lesz a babánknak kicsattanó egészsége. Egy jó étel igazi élmény lehet a baba- mama számára egyaránt.

Szeifrid Lilla
étrend tanácsadó