Vajon megfelelő ütemben fejlődik a gyermekem? 2.

Előző cikkünkben Szabo-Toth Emese gyógytornász és Takács Hajnalka gyógypedagógus segítségével azokra a jelekre hívtuk fel a szülők figyelmét, amelyeknek előfordulása a csecsemők, babák esetében valamilyen problémára, elmaradásra utal.A cikk folytatásaként most a megkésett beszéd és a hallás problémájával foglalkozunk.

Megkésett beszéd:

Amennyiben a 2,5 év körüli fiúgyermek beszéde nem indul meg, a szülő feltétlenül forduljon szakemberhez! A lányok esetében a beszéd megindulása korábbra tehető, ezért amennyiben a 2 év körüli leánygyermek beszéde nem indul meg, szintén szakemberhez kell fordulni. Ez esetben a szülő felkeresheti a Pedagógiai Szakszolgálatot, ahol a szakemberek ingyenes ellátás keretében foglalkoznak a gyermekekkel.

Hallás:

Ha a szülő, a védőnő, vagy a gyerekorvos úgy érzi, hogy a gyermek hallásával probléma van, akkor audiológiai vizsgálatra van szükség, valamint emellett a szülő segítséget kérhet a szakszolgálat szakembereitől. Ha a szülő azt tapasztalja, hogy a gyermeke nem hall megfelelőképpen (pl. nem figyel a hangokra, nem fordul a hang irányába, idősebb korban visszakérdez, mert nem hallotta amit neki mondtunk), akkor szakember tanácsára van szükség.

A szülőknek tehát számos dolgot kell figyelniük a gyermekükön. Ha a jelen és az előző cikkünkben leírtakra figyelmet fordítanak, és bármi furcsaság észlelésekor szakemberhez fordulnak, akkor a gyermekek fejlődését szakemberek segítségével vissza lehet terelni a megfelelő mederbe.