Vajon megfelelő ütemben fejlődik a kisbabám?

Ahogy a Babaház mottója mondja, „mindenünk a gyermekünk”. Az anyák a kicsi megszületésétől kezdve éveken át velük töltik az egész napjukat, szinte minden percüket. Gyermekük tölti ki minden gondolatukat, gondoskodással veszik őt körül, aggódva figyelik minden mozdulatát. Sok szülő fél tőle, hogy gyermekének mozgása talán nem a megfelelő ütemben fejlődik. Hajlamosak vagyunk rá, hogy az utcán, a játszótéren, a bölcsődében más gyermekek képességeihez mérjük a saját gyermekünket. Pedig ha az édesanyák kellő információt kapnak arról, hogy mi az, amire érdemes fokozottan figyelni, akkor nem csak a felesleges aggodalmaktól kímélik meg magukat, de egy esetleges probléma felmerülése esetén időben segítségért tudnak fordulni.

Szabo-Toth Emese gyógytornászt kérdeztük meg arról, hogy melyek azok a jelek, amik arra utalhatnak, hogy a babánk mozgásfejlődése nem megfelelő ütemben zajlik, az egyéb, korai fejlesztést kívánó tüneteket, jeleket pedig Takács Hajnalka gyógypedagógustól tudtuk meg.

Mire figyeljünk, és milyen esetben forduljunk szakemberhez?

1. A koraszülött csecsemőket 3 hónapos korukban feltétlenül jó, ha látja szakember, és eldönti, hogy szükséges- e korai fejlesztés igénybevétele

2. A nem koraszülött csecsemő esetében felmerül a korai fejlesztés szükségessége:
-ha a csecsemőülésbe húzásnál ötből négy alkalommal nem tartja meg a fejét, lóg a feje
-ha asszimetriát észlelnek kúszás vagy mászás esetén
-ha hat hónaposan még nem fordul, vagy csak az egyik irányba fordul
-ha a mozgásfejlődésben időbeli elmaradás észlelhető
-vagy ha bármilyen furcsaság van a baba mozgásában

3. Egyéb figyelemfelhívó jelek
-ha 2-3 hónaposan nem fordul a hang irányába, nem próbál utána nyúlni
-ha 4-5 hónaposan nem gügyög, nem ad hangot ha 6 hónaposan nem érdeklik a felkínált játékok
-ha 7-8 hónaposan nem használ hangutánzó kifejezéseket
-ha 9-10 hónaposan nem figyel mozgásos mondókákra, dalokra, nem próbálja utánozni

Amennyiben az anya úgy látja, hogy a fenti jellemzők valamelyike érvényes a kisbabájára, feltétlenül forduljon szakemberhez. Mozgásfelmérése Celldömölkön lehetőség nyílik Szabo-Toth Emese gyógytornásznál a Pedagógiai Szakszolgálatnál. Időpont egyeztetés céljából a 95/77-461-es számot hívhatják.