Várandós apák

„Várandós apák”

Várandós apákVáltozik a világ. Manapság egyre több apukát látunk az utcán babakocsit tologatva, egyre több férfi fordul meg gyermekével a játszótereken, egyre több anya jut el tornázni, tanulni azért, mert a férjük vállalja ez időre a kisbaba-kisgyermek felügyeletét. Hiszen a szerepek közelítenek egymásoz. A nők férfi módjára dolgoznak, a férfiak nő módjára segédkeznek a gyerekek és a háztartás körül. Sokszor hallom, hogy amikor egy szerelem gyümölcs napvilágot lát, akkor nem csak kisbaba, hanem anya is születik. Kevesen említik meg az apákat, pedig abban a percben nem csak gyermek, nem csak anya, hanem apa is, azaz egy család születik meg.

Az alábbiakban Andrek Andrea tollából származó, a Kismamák Nagykönyvében szereplő gondolatokat és tényeket alapul véve írok a témáról. „A babának 9 hónapra volt szüksége ahhoz, hogy megszülessen. Nekem 9 hónap időm volt arra, hogy a létbe gondoljam.” – nyilatkozta egy apa. Az anyát a testében zajló változások folyamattosan szembesítik a várandósságával, biollógiai és lélektani tekintetben is segítik a gyermekre való ráhangolódását. A szakemberek is sokáig azt hitték, hogy ezidő alatt az apában nem történik semmi. Újabban a szakemberek új álláspontot képviselnek. Azt mondják, hogy az apák lélektani értelemben nagyon is várandósak, érdekes, sajátos utat járnak be a 9 hónap alatt. Érdekes megfigyelés, hogy a férfiak egy részében tudat alatt irigység támad párjuk azon képességével szemben, miszerint ők képesek kihordani egy új életet a szívük alatt. Ebből kifolyólag sok férfiban épp a felesége várandóssága alatt vágynak arra, hogy ők is érvényesíthessék kreatívságukat. Ezért van, hogy a babavárás időszakában vág bele sok férfi építkezésbe, új cég alapításába, stb.
Kanadai kutatások még ennél érdeksebb dolgokra is fényt derítettek. Az apák és anyák szülés előtti és szülés utáni hormonkoncentrációját összehasonlítva arra jutottak, hogy a terhesség és a szülés utáni időszakban az apák hormonháztartása is megváltozik. A prolaktin és cortisol szintje megemelkedett. Eezek a hormonok a szülői válaszkészséget, a gondozói magatartást erősítik, támogatják. A férfiak tesztoszteronszintje pedig lecsökken, ami a gyermekágyas időre tomptíja a szexuális érdeklődésüket. Mindezen változások főleg azokat a férfiakat érintik, akik akítvan igyekeznek részt venni a terhesség időszakában és utána segítenek a baba ápolásában, gondozásában. A férfiakban lezajló hormonális változások előkészítik a terepet arra , hogy támogatólag álljanak majd párjuk mellett, és utódjikat odaadóan gondozzák. Ugye de érdekesen működika természet???

A várandós apákban- merthogy az írás elolvasása után úgy gondolom, létezik ez a fogalom- az érzelmek széles palettája mozgolódik. Ezeket a kérdéseket, félelmeket igyekeznek önmagukban leküzedni, önmagukkal lejátszani gondolatban. Kulturális beállítottságunknak köszönhetően a férfiak nem ülnek körbe, hogy kiadják gondolataikat. Nekik egyedül kell megküzdeni legbelsőbb félelmeikkel. Abban érdemes leginkább segíteni -mondja Andrek Andrea- , hogy megtalálják a saját feszültségoldó módszereiket.

Kedves Kismamák! Hittétek volna, hogy párotok nem csak lelki, hanem biológiai értelemben is osztozik várandósságotokban? !! Örömteli közös készülődést és szülővé válást kívánok Nektek!

Gregorich Nóra
kommunikációs munkatárs