Vitaminok fontossága „pocakosan”
|

Vitaminok fontossága „pocakosan”

Terhesség idején a legfontosabb, hogy minél egészségesebb életmódot éljünk, vigyázva a szívünk alatt hordott pocaklakónkra.  Ebben az időszakban különös figyelemmel kell kísérnünk, hogy mi kerüljön az étkezőasztalunkra, étkezésünk minősége nagyban befolyásolja magzatunk fejlődését, és természetesen a saját szervezetünket is óvnunk kell.
Ha a terhesség előtt tisztítókúrát végeztünk el, akkor bőségesen tele a szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal a bevitt zöldségekből és gyümölcsökből. Viszont, szeretném felhívni a figyelmet a kismamák számára nélkülözhetetlen vitaminokra, hogy miért van szükség ezekre a vitaminokra, valamint, hogy honnan nyerhetjük ezeket természetes közegekből.

Vitaminok fontossága „pocakosan”De mit is jelent ez a szó, hogy vitamin? A „vita” szóhoz vezethető vissza, ami életet jelent. Valóban, vitaminok nélkül nem létezhetünk. Tudni illik, hogy a vitaminoknak két fő csoportja van: zsírban oldódó vitaminok, és vízben oldódó vitaminok. Tehát, figyelnünk kell arra, ha ezeket a vitaminokat bevisszük a szervezetünkbe, vigyünk be mellette valamilyen formában vizet, vagy zsírt, hogy a felszívódásuk biztos megtörténjen.
A folsav, vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Elengedhetetlen a kismamák számára, ugyanis a terhesség első harmadában védi a magzat gerincét, vagyis a velőcsövet lezáró folyamat kizárólag folsav jelenlétében megy végbe, és nem utolsó sorban segíti a sejtosztódást. Ezt a tényt kutatások is alátámasztották, hogy folsavval megelőzhető számos fejlődési rendellenesség.  Folsavat nyerhetünk korpás pékárukból, zöld levelű zöldségekből (spenót, sóska, brokkoli) zöldborsóból, és banánból.
Az A-vitamin, más néven retinol, a várandósság idején a magzat keringésében és érrendszer kialakulásában vesz részt. Azonban vigyázat, A vitamint külön terhesség idején étrend kiegészítők segítségével bevinni a szervezetben tilos, mert a magzat fejlődési rendellenességéhez vezethet. Élelmiszer formájában bevitele elegendő, de mértékkel. Belsőségekben, májban található A-vitamin, ezen kívül a tojásban, tengeri halakban, tejben, tejtermékekben is lelhető e vitamin. Ez a vitamin zsír oldékony, te hát erre is ügyelnünk kell.
B1-vitaminra a várandósság késői szakaszában van szükség, a magasabb energiaszükséglet miatt, ezen kívül hozzájárul az idegek kialakulásában is. B1-vitamin vízben oldódó vitamin, forrása: gabonafélék, sertéshús, rizs, borsó, bab.
A B2-vitamin ugyancsak vízben oldódó vitamin, terhesség ideje alatt azért van rá szükség, mert segíti a magzat bőrének fejlődését, és a látásának kialakulását. Ennek a vitaminnak a lelőhelyei: tojás, tejtermékek, főzelékfélék.
B6-vitaminra a baba agyműködéséhez szükséges, illetve idegrendszerének kialakulásához. Ez a vitamin az édesanya számára különösen hasznos, mivel a terhességgel együtt járó hányingert is csillapítja. B6-vitamint lelhetünk csirkehúsban, marhahúsban, barna lisztben, burgonyában, kelbimbóban.
A B12-vitamin a vörösvértestek képzését segíti elő, csak állati eredetű élelmiszerekben van jelen, mint például a húsokban, tejben, sajtban.
A sokszor emlegetett C-vitamin is fontos szerepet játszik a terhesség során, több C-vitamint szükséges bevinni a szervezetünkbe, mivel csökkenti a vetélés kockázatát, felel a sejtek épségéért, segíti a vas felszívódását. Túl kevés C-vitamin bevitel esetén a méhlepény mérete csökken, ami a magzat fejlődésének visszamaradásához vezethet. Természetes eredetét megtalálhatjuk a paprikában, a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben. Ez a vitamin ugyancsak víz oldékony, mint a B-vitaminok.
Láthatjuk, hogy a vitaminok igen fontos szerepet töltenek be a várandósság idején, nélkülük nem tudnánk egészséges újszülöttet a világra hozni. A legjobb az lenne, ha minden vitamint a természetes formában tudnánk magunkhoz venni, nem pedig tabletta formájában. Törekedjünk a természetességre, szervezetünk hálás lesz érte!

Szeifrid Lilla
É-Trend